Música

CATALÀ

Amb la publicació del disc Guspira (P.M. Produccions, 2007) del grup Carraixet, Rafel Arnal inicia el seu recorregut com a cantant, amb una sort d’estil melismàtic d’arrel valenciana amb influències àrabs que li caracteritza.

A partir de l’any 2008 col·labora amb els grups Aljub, formació en la qual es reinterpreta la tradició vocal i instrumental valenciana com els cants de treball, romanços i danses processonals utilitzant instruments exclusivament acústics i amb unes pinzellades de música àrab i medieval; i Krama, que basa el seu treball en les maneres i ritmes irregulars propis dels Balcans, Grècia i del Mar Negre assimilant les particularitats rítmiques d’Iran, Índia i el Marroc, i creant un terreny comú on intervenen sonoritats i cants mediterranis.   Tots dos grups graven junts un disc, Afluències (Picap, 2009) com a resultat del Premi Mediterrània, atorgat l’ú de novembre de 2008 per la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional Mediterrània (Manresa, CATALUNYA).

A l’any següent reben el Premi Ovidi Montllor al millor disc de música folk del 2009, atorgat a la ciutat de València el 6 de juliol de 2010, pel Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en Valencià (COM). “Promesa emergent definitivament consolidada” tal com li va definir Vicent Frechina en la seva crítica de la Fira de Manresa 2009, els últims anys ha col·laborat en dos discos (Portes del grup Aljub – PICAP, 2010 i La Denteta de Llet del grup Pabordets i Carraixet – Andana Records, 2010) i ha actuat en escenaris com el IV Festival Sa Riba Folk 2010 (Muro, Mallorca), el Festival Internacional de Follk Tradicionàrius 2010 (Barcelona, Catalunya), la Fira de la Música al Carrer de Vilaseca 2010 (Catalunya), el Festival Intercéltico de Marina de Cudeyo 2010 (Cantàbria), el Festival Internacional de Música al castell de Dénia 2012 (Alacant, País Valencià) o la Fira Mediterrània de Manresa 2012 (Catalunya). El seu primer disc en solitari, “Pam a Pam” (MFactory Music, 2011), recull nombroses distincions i excel·lents crítiques. “Una col·lecció de cançons d’arrels i sons mediterranis però tocats per l’electrònica. Un paisatge folk postmodern i selecte” (Magda R. Brox a El Pais), “hi descobrim un so màgic, en què l’electrònica conflueix amb el cant popular, les instrumentacions tradicionals, els ritmes africans i el pop. Un atreviment magnífic” (Roger Palà, El Temps) “la seua música, per tant, constitueix un mosaic canviant alié a etiquetes i formalismes que precisament sobre l’escenari és quan presenta estimulants i multiplicades sinèrgies” (Jovi Lozano SeserPremi Ciutat de València de Narativa 2012) són algunes de les mencions sobre el disc a la premsa escrita i digital, però també cal mencionar les nonimacions a Premis com els Ovidi del Col·lectiu de Músics en Valencià 2012 o estar a la llista dels quinze millors discos de folk i música d’arrel del 2011 per la redacció d’Enderrock, el capdavanter i prestigiós equip editorial de revistes sobre la música en català.

A l’altra banda del mediterrani, la premsa del Mitjà Orient també es fà resó del disc “Pam a pam”, on la revista de música per adolescents Teen Stuff de la ciutat de el Caire (Egipte) publica una ampla entrevista arrel del rodatge del videoclip que sobre la cançó “Diumenge” porta a Rafel Arnal a la ciutat egípcia a treballar baix la direcció del director de cinema Ahmad A. Nour. Rafel Arnal es troba actualment realitzant diverses col·laboracions musicals a la ciutat del Nil i promocionant el disc al mercat del Mitjà Orient, especialment a Egipte.

CASTELLANO

Con la publicación del disco Guspira (P.m. Producciones, 2007) del grupo Carraixet, Rafel Arnal empieza a dejar patente su forma melismática de cantar, con profundas raices valencianas e influenciado por la música árabe.

A partir del año 2008 forma parte como cantante colaborador de los grupos Aljub, formación en la cual se reinterpreta la tradición vocal e instrumental valenciana como los cantos de trabajo, romances y danzas utilizando instrumentos exclusivamente acústicos y con unas pinceladas de música árabe y medieval; y Krama, que basa su trabajo en las maneras y ritmos irregulares propios de los Balcanes, Grecia y del Mar Negro asimilando las particularidades rítmicas de Irán, India y Marruecos, y creando un terreno común donde intervienen sonoridades y cantos mediterráneos.

Los dos grupos graban juntos un disco, Afluències (Picap, 2009) como resultado del Premio Mediterránea, otorgado el 1 de noviembre de 2008 por la Feria de Espectáculos de Raíz Tradicional Mediterránea (Manresa, Cataluña).

Al año siguiente reciben el premio Ovidi Montllor al mejor disco de música folk del 2009, otorgado en la ciudad de Valencia el 6 de julio de 2010, por el Colectivo Ovidi Montllor de Músicos y Cantantes en Valenciano.

En septiembre del 2011 publica su primer disco en solitario “Pam a Pam” (MFactory Music), una colección de doce canciones escritas a ocho manos con los productores del disco, los hermanos Murillo (Jose Angel, Cesar y Enric) que se gestó en tres años para conseguir la fusión de estilos que le caracteriza: melodias modales de esencia mediterránea con electrónica, en un disco que aglutina colaboraciones entre músicos valencianos, griegos, senegaleses y del Magreb.

“Promesa emergente definitivamente consolidada” tal como le definió Vicent Frechina en su crítica de la Feria de Manresa 2009, los últimos años ha colaborado en cuatro discos (Portes del grupo Aljub – Picap 2010; La Denteta de Llet del grupo Pabordets y Carraixet – Andana Records 2010; Estellés en Solfa, de Salvador Bolufer  Mfactory Music 2013 y Nipenthi del grupo Krama – Picap 2013) y ha actuado en escenarios como el IV Festival Sa Riba Folk 2010 (Muro, Mallorca), el Festival Internacional de Folk Tradicionàrius 2010 (Barcelona, Cataluña), la Fira de la Música al Carrer de Vilaseca 2010(Cataluña), el Festival Intercéltico de Marina de Cudeyo 2010 (Cantabria) o La Fira Mediterrània de Manresa 2012 (Cataluña).

Actualmente realiza conciertos presentando el disco “Pam a pam” alrededor del Estado Español, así como en otros paises del ámbito mediterraneo; en concreto, una gira de conciertos en Egipto.

ENGLISH

Rafel Arnal first came to public attention as vocalist as a member of the Carraixet music group with the single “Guspira” in 2007. “Guspira” made a huge success right after its release in 2007 in all east coast of Spain, especially in the Catalan Broadcast Medias. Rafel’s way of singing was described as “a young talent definitely consolidated” (J. V. Frechina – XI Fira Mediterrània de Manresa), a “well-trained singer that plays in a modern way but respecting the tradition style” (J. Ll. Galiana – Levante EMV). 

After the success of “Guspira” Rafel signed more collaborations with other folk music groups as Aljuband/or Krama, publishing in both projects different albums as main singer like “Afluències” (Picap, 2009) and “Portes (Picap, 2010) with a lot of tours around Spain, France and Germany and Rafel’s awards such as the Mediterranean Award by Mediterranean Traditional Roots Fair Shows (Manresa, Catalonia) in 2008 and the Award for best album Ovidi Montllor folk music of 2009.

In 2011, Rafel released his first solo album called “Pam a pam” which took the press by storm. The most important newspaper of Spain EL PAIS described the album as “New folk music landscape, postmodern and unique” and the weekly Catalan journal El Temps, portrayed it as “Magical discovery of the year 2012”. 

The Rafel Arnal “Pam a pam tour” is still playing around Europe and the Mediterranean countries.

Citizen (amb la fam, revolta!)

(2013, Rafel Arnal & K.Broadway Producció)

  • single

Captura de pantalla 2015-11-23 a les 18.34.53

 

Pam a pam

(2011, MFactory Music)

  • album

portada